детокс курс

Как да се храним и да не се разболяваме?

Вълшебни помощници – ензими.

Осъзнаването на важността на ензимите за здравословен и пълноценен живот ще преобърне разбирането ви за храненето и ще ви помогне винаги да се храните балансирано.

Благодарение на ензимите можем да се храним, да разграждаме белтъци, мазнини и въглехидрати и да получаваме необходимата енергия и строителен материал за клетките от храната.

Всъщност ензимите са белтъци, които са биологични катализатори. Те играят важна роля във всички жизнени процеси, като насочват и регулират метаболизма в организма. Само с тяхната помощ е възможно да се обновят остарелите и износени клетки, да се превърнат хранителните вещества в жизнена енергия и строителни материали за създаване на нови клетки, да се неутрализират отпадъците (продукти на метаболизма), да се защити тялото от патогени и дори да зараснат рани.

Ензимите също така отговарят за имунитета.

Ако нямаше ензими, човек би бил беззащитен срещу постоянно атакуващите го патогени – отровни вещества, които непрекъснато се образуват както във външната среда, така и вътре в тялото. Без „работата“ на ензимите, тялото би било «затрупано» с отпадъците от собствения си метаболизъм. Но, за щастие, това не се случва.

Как да си набавим ензимите в организма?

Някои от тях се произвеждат от организма самостоятелно, но при повишени натоварвания (стрес, болест) количеството на ензимите трябва да бъде увеличено.

Зеленчуците и плодовете са отличен източник на ензими. В същото време е важно да се знае, че всяко механично въздействие, например рязане, обелване, стриване, мелене на зеленчуци и плодовете, води до дезорганизация на ензимната система.
Ензимите от суровите зеленчуци и плодовете са ключът към здравето.